Hvad er en emulsion inden for den gastronomiske verden?

Hvad er en emulsion inden for den gastronomiske verden?

februar 15, 2021

Hvad er en emulsion?

I den gastronomiske verden er en emulsion en blanding af to væsker, der normalt ikke blandes sammen, som olie og eddike. Der er tre slags emulsioner: midlertidige, semi-permanente og permanente. Et eksempel på en midlertidig emulsion er en simpel vinaigrette, mens mayonnaise er en permanent emulsion.


En emulsion kan være varm eller kold og få en hvilken som helst smag fra sød til salt; det kan være glat eller have en smule struktur. Uanset emulsionstype forbedrer disse dressinger og saucer smagen, hvilket bringer et andet niveau af smag til fødevarer som salater og æg. Men hvad der virkelig er interessant ved emulsioner er, hvordan væskerne blandes sammen og giver en tyk konsistens.


Videnskaben bag det
Når du ser på olie og eddike separat, ville du ikke nødvendigvis forestille dig, at de kunne blive samlet i en tyktflydende væske. Men visse stoffer fungerer som emulgatorer, hvilket betyder, at de hjælper de to væsker sammen og forbliver sammen (enten midlertidigt eller permanent), når blandingen omrøres. I tilfælde af mayonnaise og hollandaise er det lecithin i æggeblommer, der fungerer som emulgator. Lecithin, et fedtstof, der er opløseligt i både fedt og vand, vil let kombinere med både æggeblommen og olien eller smøret, hvilket i det væsentlige holder de to væsker permanent sammen.

I en stabil emulsion spredes dråberne af en af ​​væskerne jævnt i den anden væske. Den resulterende væske er tykkere end de to originale væsker var. I tilfælde af salatdressing er oliedråber suspenderet i eddike. Da denne vinaigrette sidder, adskilles imidlertid olie og eddike igen, hvilket gør dette til en midlertidig emulsion.


Et fint pulver kan hjælpe med at stabilisere en emulsion, og det kan også stivelse. Derfor er en roux nyttig til fortykning af saucer; det er stivelsen i melet, der forbinder smøret med det flydende lager. En majsstivelsesopslæmning fungerer på samme måde som teknikken kendt som monter au beurre, som i det væsentlige er en variation af den kemiske forbindelsen, der involverer at røre smør i en sauce lige før servering; fedtdråberne danner en emulsion med væsken i saucen.

Midlertidig emulsion 
En midlertidig emulsion er en, der adskiller sig på under en time. Det emulgerer igen med en slags agitation som omrystning eller piskning. En salatdressing er en midlertidig emulsion - olien og eddiken hældes i en krukke og omrøres, indtil de kommer sammen som en samlet væske. Konsistensen vil ændre sig, blive tykkere, og farven bliver en sammensmeltning af de to ingredienser. Når vinaigrette sidder et stykke tid, begynder olien og eddiken at skilles. En simpel rystelse eller piskning af dressingen vil få den til at emulgerer igen.

Semipermanent emulsion 
Hvis emulsionen opretholdes i et par timer, før den adskilles, betragtes den som semi-permanent. Hollandaise sauce er en semi-permanent emulsion; den er lavet af æggeblommer og klaret smør. Klaret smør, som er rent fedt, er bedst til dannelse af emulsionen versus hel smør; hele smør indeholder omkring 15 procent vand, og dette vand kan destabilisere emulsionen. En hollandaise sauce vil være stabil længere end en vinaigrette, men det anbefales, at du serverer sauce med det samme.

Permanent emulsion 
En permanent emulsion er en, der forbliver samlet i sin fortykkede tilstand i længere tid. Mayonnaise er et eksempel på en permanent emulsion, der består af æggeblommer og olie. Æggeblommer og olie ville ikke naturligt komme sammen, men når olien langsomt piskes ind i æggeblommer, danner de to væsker en stabil emulsion, der ikke adskiller sig. Hvis olien tilsættes for hurtigt, eller hvis blandingen ikke omrøres ordentligt, kommer ægget og olien ikke sammen og emulgerer ikke.

Fødevarer der er emulgeret
Et  eksempel på en mad, der er en emulsion, er chokolade, som er en emulsion af mælk og kakaosmør. Faktisk er mælk i sig selv en emulsion af vand, faste proteiner og smørfedt. Hvis du nogensinde har tilføjet citronsaft til mælk eller kogt den, har du set, hvordan ostemasse ser ud. 

Et eksempel på en emulsion er visse typer pølser og kød. Pølsen du bruger i din hotdog er en emulgeret pølse, hvor kød, fedt og vand kombineres for at danne en jævn fyldning, som derefter fyldes i en kappe.




Også i Blog

De første urter
De første urter

februar 04, 2024

Læs mere...

Molekylær Gastronomi: Revolutionen i Danske Køkkener
Molekylær Gastronomi: Revolutionen i Danske Køkkener

januar 08, 2024

Læs mere...

Tilføj en autentisk røgsmag til dine retter med en smoking gun
Tilføj en autentisk røgsmag til dine retter med en smoking gun

marts 02, 2023

Den mest oplagte måde at bruge en smoking gun på er at røge kød, fisk eller grøntsager. Ved at placere maden i en tæt beholder og tilføre røg fra smoking gun'en, kan man opnå en intens og autentisk røgsmag, som normalt kun opnås ved brug af en rygeovn. Men smoking gun'en kan også bruges til at tilføje røgsmag til saucer, dip eller cocktails.

Læs mere...

Handelsbetingelser for Molekymi

Molekymi
D B dirchsens alle 11
2791 Dragør
TLF: +4527520579
CVR: 34235937

Betaling

Molekymi modtager online betalinger med Dankort, Visa/Dankort, Visa, Mastercard, Mobilepay Online, ViaBill, Visa Electron, Maestro, JBC, American Express, Diner's Club, Discover Card, Paypal.

Betaling vil først blive trukket på din konto, når den fysiske vare afsendes eller det virtuelle produkt er oprettet med mindre andet er aftalt eller fremgår af din ordre.

Alle beløb på hjemmesiden er inklusiv moms.
Hjemmesiden bruger følgende valutaer til prissætning:
Denmark - Kroner (DKK)

Molekymi benytter en sikker betalingsserver, der krypterer alle oplysninger med SSL protokol hvilket betyder din data er sikker og ikke kan læses af andre udefrakommende.

Molekymi's egen hjemmeside bruger ligeledes kryptering med SSL protokol.

Levering

Leveringstiden for din ordre er 1-3 hverdage.

Molekymi afsender varer med følgende: GLS - Erhverv, GLS - Privat, GLS - Pakkeshop, PostNord - Privat, PostNord - Erhverv, PostNord - Valgfrit udleveringssted

Fragten bliver beregnet ud fra vægt.

Du vil kunne vælge i mellem at få pakken sendt "uden omdeling" eller "med omdeling".

Du vil altid modtage et track and trace nr. så du kan følge din pakke, fra vores lager og hjem til dig.

Fortrydelsesret

I forbindelse med Jul bliver der købt rigtig mange gaver, og muligheden for at noget skal byttes er til stede. Derfor tilbyder vi at bytte alle køb der er køb imellem 1 november til 24/12 indtil 1 februar.

Der gives 30 dages returret på varer købt på hjemmesiden med mindre andet er aftalt eller fremgår af din ordre.

Den 30 dages periode starter den dag hvor ordren er leveret.

Eventuelle returneringsomkostninger afholder du selv.

Ønske om fortrydelse skal meddeles os senest 30 dage efter leveringen og være os i hænde seneste 7 dage efter vi er informeret om dit brug af fortrydelsesretten.

Ønske om brug af fortrydelsesret skal gives sendes på mail info@molekymi.dk. I meddelelsen skal der gøres tydeligt opmærksom på dit ønske om brugen af fortrydelsesret.

Varens stand ved returnering

Du hæfter for den forringelse af varens værdi, som skyldes anden håndtering, end hvad der er nødvendigt for at fastslå varens art, egenskaber og funktion. Dette betyder at du må håndtere varen på samme måde som hvis du handlede i en fysisk butik.

Hvis varen er prøvet udover, hvad der er beskrevet ovenfor, betragtes den som brugt og af forringet værdi. Dette betyder, at du ved fortrydelse af købet får en mindre del eller intet af købsbeløbet retur. Det er op til Molekymi at vurdere varens stand.

Reklamationsret

Der gives 2 års reklamationsret på produkter i henhold til den danske købelov. Reklamationsretten gælder for alle fejl i materiale og fabrikation.

Reklamation vedr. fejl og mangler skal meddeles til Molekymi i rimelig tid efter varens modtagelse. Her anses max. to måneder som rimelig tid, med mindre andet er aftalt. Vi refunderer rimelige fragtomkostninger.

Reklamationen frafalder ved forkert eller ualmindelig betjening af produktet.

Molekymi dækker returneringsomkostningerne i rimeligt omfang.

Ved returnering kontaktes virksomheden:

Molekymi
D B dirchsens alle 11
2791 Dragør
TLF: +4527520579

Reklamationer modtages ikke hvis disse er sendt på efterkrav.

Kunde- & Privatlivspolitik

Vi videresælger ikke personlige oplysninger og videregiver ikke dine personlige oplysninger til andre, de er kun registreret i vores kundekartotek. Du kan til enhver tid få slettet dine oplysninger.

For at du kan indgå aftale med Molekymi, har vi brug for følgende oplysninger:
. Navn
. Adresse
. Telefonnummer
. E-mail adresse

Vi foretager registreringen af dine personoplysninger med det formål, at kunne levere varen til dig.

Personoplysningerne registreres hos Molekymi og opbevares i op til fem år, hvorefter oplysningerne slettes.

Når der indsamles personoplysninger via vores hjemmeside, sikrer vi, at det altid sker ved afgivelse af dit udtrykkelige samtykke, således at du er informeret om præcis, hvilke oplysninger, der indsamles og hvorfor.

Theis Haubirk (Ejer) har adgang til de oplysninger, der registreres om dig.

Den dataansvarlige i Molekymi er: Theis Haubirk

Vi opbevarer og transmitterer ikke kundeoplysninger krypteret.

Som registreret hos Molekymi har du altid ret til at gøre indsigelse mod registreringen. Du har også ret til indsigt i, hvilke oplysninger, der er registreret om dig. Disse rettigheder har du efter Persondataloven og henvendelse i forbindelse hermed rettes til info@molekymi.dk.

Cookies
På http://molekymi.dk anvendes cookies med det formål at optimere hjemmesiden og dets funktionalitet, og dermed gøre besøget så nemt som muligt for dig.

Du kan til enhver tid slette cookies fra din computer, hvordan afhænger af din browser.

Log-statistik
Vi bruger en log-statistik på http://molekymi.dk, hvilket betyder, at et statistik-system opsamler information, som kan give et statistisk billede af, hvor mange besøgende vi har, hvor de kommer fra og hvor på websitet det forlades mv.

Logstatistikken anvendes kun med det formål, at optimere Molekymi's hjemmeside.

Klagemuligheder

Klager over produkter kan sendes til:

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens
Carl Jacobsens Vej 35
2500 Valby
www.forbrug.dk

For EU-borgere uden for EU skal klager sendes via EU Kommissionens online klageplatform.
ec.europa.eu

Ved klage skal vores email adresse angives: info@molekymi.dk samt hjemmesiden du har købt varen på.

 

Er du i tvilv?

Såfremt der måtte opstå tvivlsspørgsmål, anbefaler Molekymi, at du retter henvendelse til info@Molekymi.dk eller på telefon 27520579.