Spiselige sten eller forstenede kartofler er en starter eller appetizer som serveres med aioli eller anden smagsgiver. Den er lavet med spiselig ler, som i sig selv ikke har verdens bedste smag. Dog kommer den til sin ret, når en kraftig Piment puré eller Mojo kommer til.

Ideen om de spiselige sten kommer oprindeligt fra af Andoni Luis Aduriz, men vi har fået denne opskrift fra Rasmus fra deli-kat.dk  

 

Ingredienser
Forstenede kartofler til 8-10 personer som snack

Kartoflerne
30 stk små nye danske kartofler
Vand
Salt

Spiseligt ler
400 g vand
300 g kaolin 
200 g laktose
ca . 2 g sort farve
1 knsp salt


Sådan gør du:
Kartoflerne:
Kartoflerne koges møre i letsaltet vand. Kartoflerne skal koges dagen før, de skal bruges.

Ler:
Laktose og kaolin røres sammen, hvorefter vandet røres i lidt efter lidt, indtil en ensartet masse er opnået.
Tilsæt farve indtil den ønskede farve er opnået og salt. Film blandingen og stil den i køleskabet i minimum 12 timer.

Overtrækningen:
Efter de 12 timer røres der i leret igen. De kolde kartofler kommes en og en på en bambus pind, og dyppes ned i leret. Herefter stilles de til tørre i en ovn eller dehydrator i 30 min. ved 55 grader.
Når pinden tages af, kan man komme lidt nyt ler over hullet, så det dækker helt.

Piment pure:
Peberfrugterne flækkes på langs og kernerne tages ud. Peberfrugten lægges på en bageplade med ydersiden opad, pensles med oliven olie og bages ved 180 grader indtil de begynder at være svedne.

Tages ud og hældes direkte i blenderen, hvor de blendes og smages til med hvidløg og salt.

Anretningen:
Kartoflerne serveres lune på en tallerken med en lille skål Piment pure eller aioli.